Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Ένωση Ελλήνων Φυσικών: «Σπουδαία ανακάλυψη η εφεύρεση που παράγει ρεύμα από νερό»

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με την παρουσίαση της εφεύρεσης του Πέτρου Ζωγράφου που παράγει ρεύμα από νερό, σε ειδική εκδήλωση, παρουσία δεκάδων επιστημόνων. «Κοινή εκτίμηση όλων ήταν ότι αν απαντηθούν επαρκώς κάποια ερωτήματα και επιλυθούν κάποια προβλήματα που εμφανίζονται κατά την λειτουργία της συσκευής, τότε θα μιλάμε για μία σπουδαία ανακάλυψη», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Οι όποιες επιφυλάξεις μας θα παραμείνουν επιφυλάξεις, μέχρι η επιστημονική κοινότητα να επιβεβαιώσει και να επικυρώσει την πρόταση-εφεύρεση του Πέτρου Ζωγράφου, που σεμνά υπηρετεί τόσα χρόνια την έρευνα από την δική του σκοπιά, στον τομέα της επίλυσης του ενεργειακού ζητήματος».

Η ανακοίνωση:

«Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29/10/2015 στην Αθήνα εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΕΦ με σκοπό την παρουσίαση της εφεύρεσης του Πέτρου Ζωγράφου, με την οποία επιτυγχάνεται η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από νερό, όπως και την διεξαγωγή συζήτησης μεταξύ της ομάδας που υλοποίησε την ιδέα και μελών του ακροατηρίου, το οποίο περιελάμβανε επιστήμονες διαφόρων κλάδων, φοιτητές και μαθητές.

Η ΕΕΦ προσέγγισε το θέμα αποσκοπώντας να καταλήξει σε συμπέρασμα για το αν το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι “όνειρο ή πραγματικότητα”, μέσα από την παράθεση στοιχείων για την αρχή λειτουργίας της συσκευής και αριθμητικών δεδομένων, όπως παρουσιάστηκαν από την ερευνητική ομάδα. Η πρώτη αυτή συζήτηση έγινε στο πλαίσιο μίας σειράς από βήματα πριν την οριστική κατοχύρωση της ιδέας. Ως επόμενα βήματα προτάθηκαν από την ΕΕΦ η παρουσίαση σε επιστημονικό συνέδριο και η δημοσίευση σε ευρωπαϊκό επιστημονικό περιοδικό με κριτές.



Η αρχή λειτουργίας της συσκευής παρουσιάστηκε σε δύο φάσεις.

Σε πρώτη φάση, ο νομικός εκπρόσωπος της ομάδας Γιάννης Σπηλιόπουλος εξέφρασε την πρόθεση της ομάδας για συζήτηση, χωρίς να αμφισβητούνται οι ήδη αποδεκτές αρχές που διέπουν τα φυσικά φαινόμενα. Ανέφερε ότι η λειτουργία της συσκευής στηρίζεται στην ηλεκτρόλυση ύδατος με χρήση υψηλών συχνοτήτων, με εκπομπή υδρογόνου το οποίο χρησιμοποιείται ως καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσα από μία διαδικασία που θυμίζει αντιδραστήρα ψυχρής καύσης με 0% εκπομπή ρύπων και μόνο κατάλοιπο το απιονισμένο νερό. Η άποψη της ερευνητικής ομάδας είναι ότι η ανάλυση συχνοτήτων σε αρμονικές είναι ένα πεδίο που δεν έχει ερευνηθεί όσο πρέπει και που δίνει δυνατότητες οι οποίες δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί. Ωστόσο, δεν έγινε αποκάλυψη όλων των πλεονεκτημάτων της προτεινόμενης καινοτομίας, αναμένοντας την οριστική κατοχύρωση από τον ΟΒΙ, καθώς έχει ήδη αποδοθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πρώτο σκέλος της διαδικασίας και εκκρεμεί η αίτηση για το δεύτερο.

Σε δεύτερη φάση, ο εφευρέτης Πέτρος Ζωγράφος αναφέρθηκε στην καινοτομία μετατροπής της χημικής ενέργειας σε ηλεκτρική μέσω δύο διαδικασιών: μίας ηλεκτροχημικής αντίδρασης και μίας ακτινοβόλησης του χώρου όπου αυτή πραγματοποιείται. Πλεονέκτημα θεωρεί ότι η συγκεκριμένη αντίδραση δεν υπόκειται στους περιορισμούς του κύκλου Carnot και έτσι γίνεται εφικτή η μεγιστοποίηση της απόδοσης σε έναν βαθμό που αγγίζει το 96%. Επίσης, έδωσε πειραματικές τιμές για την ενέργεια, την ισχύ, την τάση και το ρεύμα, όπως μετρήθηκαν σε προηγούμενες επιδείξεις. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η ίδια η συσκευή δεν παρουσιάστηκε, για τεχνικούς λόγους, στην συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ακολούθησε σειρά τοποθετήσεων από διακεκριμένους επιστήμονες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας, όπου εκφράστηκε από την μία ο θαυμασμός για την ιδέα και την υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου εγχειρήματος και από την άλλη οι επιφυλάξεις σε σχέση με ορισμένα στοιχεία, τόσο στην θεωρία όσο και στα πειραματικά αποτελέσματα. Τονίστηκε επίσης η σημασία της επιτυχίας αυτού του εγχειρήματος και από κοινωνική άποψη, με ζητούμενο πάντα την επίτευξη ενεργειακής αυτονομίας.

Στην συνέχεια, διατυπώθηκαν ερωτήσεις, στις οποίες απαντούσε ο εφευρέτης και οι οποίες έγιναν από επαγγελματίες του χώρου των θετικών επιστημών και από μαθητές. Κοινή εκτίμηση όλων ήταν ότι αν απαντηθούν επαρκώς κάποια ερωτήματα και επιλυθούν κάποια προβλήματα που εμφανίζονται κατά την λειτουργία της συσκευής, τότε θα μιλάμε για μία σπουδαία ανακάλυψη.

Στο τέλος, ακούστηκαν προτάσεις για την καλύτερη προβολή και αξιοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης, ώστε αυτή να επιφέρει μέγιστο όφελος για όλη την κοινωνία.



Η ΕΕΦ τιμά πάντα τους ανθρώπους που δίνουν την ψυχή τους σε αυτό στο οποίο πιστεύουν και δίνει βήμα στους ανεξάρτητους ερευνητές. Οι όποιες επιφυλάξεις μας θα παραμείνουν επιφυλάξεις, μέχρι η επιστημονική κοινότητα να επιβεβαιώσει και να επικυρώσει την πρόταση-εφεύρεση του Πέτρου Ζωγράφου, που σεμνά υπηρετεί τόσα χρόνια την έρευνα από την δική του σκοπιά, στον τομέα της επίλυσης του ενεργειακού ζητήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου